Feyenoord of Ajax kampioen? Dit zeggen de kenners

Koploper Feyenoord en achtervolger Ajax gaan er samen een spannend einde van de Eredivisie van maken. Beide ploegen, en ook nummer drie PSV, kwamen vlekkeloos de winterstop uit. En toen Feyenoord dan wel een fout maakte (tegen Sparta), deed Ajax dat prompt ook (tegen Groningen). Hoe denken de kenners dat deze tweestrijd gaat aflopen? Of wordt het nog een driestrijd?

 
Voor de Eredivisie is het geweldig dat er zoveel gesproken wordt over de gebeurtenissen aan de top. In Europa stellen Nederlandse clubs tenslotte niet zoveel meer voor, dus dan moeten we onze lol maar halen uit de binnenlandse competitie. Het levert in elk geval enorm veel discussies op. Bijvoorbeeld over de vraag: moeten Ajax en Feyenoord vanaf nu hun wedstrijden op hetzelfde moment spelen, in plaats van voor en na elkaar? In het radioprogramma Sportforum pleiten een paar journalisten daarvoor. Dat is volgens hen eerlijker, want de ploeg die later speelt, zou dan meer druk ervaren.

 
PSV vindt al die discussies wel best. De Brabanders spelen momenteel ook uitstekend en zijn van de top drie in dit kalenderjaar het productiefst. Hou je van online casino’s en sportweddenschappen, dan zouden we zeggen: bezoek nu zo’n plek en zet in op PSV. Clublegendes Willy en René van de Kerkhof geloven in elk geval weer volop in een verlenging van de landstitel. De voormalige spelers van PSV dromen na het puntverlies van de top twee hardop: “Twee van zulke weekenden en we staan wel heel dichtbij.”

 
De Euro Club Index heeft PSV echter al lang afgeschreven voor het landskampioenschap. Deze wiskundige lijst is gebaseerd op computersimulaties van de nog resterende speelronden. Die simulaties gebeuren weer op basis van talloze statistieken uit de vorige speelronden, niet alleen louter de uitslagen, maar vooral zaken als balbezit, aantal doelpogingen en aantal tackles. Op basis van dit alles krijgt PSV een kans van maar vijf procent om kampioen te worden, Ajax 35 en Feyenoord 60.

 

De krant AD vroeg zijn lezers wat ze verwachten. En hun respons komt opvallend overeen met de Euro Club Index. Na de zeperd tegen Sparta gelooft nog 59 van de stemmers in een titel voor Feyenoord. Medio december 2016 was dat nog bij 71 procent het geval. Peter van Vossen, oud-speler van de Rotterdammers, meent te zien dat ook de Feyenoordspelers zelf er wat minder in zijn gaan geloven. “Bij Feyenoord zeggen ze wel dat er geloof is, maar de historie leert dat het vaak niet is gelukt”, aldus Van Vossen.

 
John van ’t Schip, oud-speler van Ajax en nu trainer in Australië, ziet het allemaal anders. Hij verwacht dat Feyenoord op basis van ervaring de huidige voorsprong vast gaat houden tot de titel wordt uitgereikt. Met name het trio Jones, El Ahmadi en Kuyt is gepokt en gemazeld en kan de toenemende druk volgens “Schip” makkelijk weerstaan. Maar Danny Koevermans, ex-speler van PSV, behoort ook tot het groepje dissidenten dat denkt dat het spreekwoord “waar twee honden vechten om een been, gaat het derde er mee heen” uit zal komen. Zijn argumentatie is dat PSV nu vogelvrij en zonder druk kan spelen, terwijl de bovenste twee elkaar gek maken en punten gaan morsen.

 

Een belangrijke datum is 2 april, dan speelt Ajax thuis tegen Feyenoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *